Wat is een schrikdraad aarding

De elektrische schrikdraadafrastering is een kringloopsysteem waardoor de stroom zich verplaatst. De elektrische omheining bestaat uit een schrikdraadapparaat, een afrasteringsdraad die de stroom vervoert (schrikdraad, schriklint of schrikkoord), isolatoren die ervoor zorgen dat de stroom niet wegvloeit in de aarde en een goede aarding. De aarding zorgt ervoor dat de stroom terug kan vloeien naar het schrikdraadapparaat als het dier de elektrische afrastering aanraakt. Hierdoor treedt het schrikeffect op.
Waarom is een goede aarding zo belangrijk?
Wanneer het schrikdraad systeem niet goed geaard is, dan kan dit leiden tot stroomverlies en kortsluiting op momenten dat het dier de afrastering raakt. Daarnaast is er ook een kans dat er helemaal geen spanning op de elektrische afrastering komt.
Gallagher aarding

1. Aardpen
2. Aardklem
3. Dubbel geisoleerde kabel

Hoe ziet een goed geaarde schrikdraad installatie eruit?
Voor een goede aarding heeft u een aardpen nodig van 2m (voor accu-apparaten een aardpen van 1m), een aardklem en dubbel geïsoleerde kabel. Als er meer dan één aardpen nodig is, dan moet u deze minimaal drie meter van elkaar vandaan plaatsen. Bij een zandbodem of een zeer droge bodem is het verstandig om voor extra aarding te zorgen of om de speciale Bentonite aardingsmix te gebruiken.
Hoe kan de kwaliteit van de aarding worden gemeten?
Gebruik hiervoor digitale voltmeter. 1. Meet of er meer dan 3000 Volt spanning op de afrasteringsdraad staat, op minimaal 100 m verwijderd van het aardingsysteem. 2. Maak dan kortsluiting, zodat er minder dan 1000 Volt op de afrastering staat; op diezelfde positie uiteraard. U kunt kortsluiting veroorzaken door ijzeren palen in contact met de grond tegen de draad te zetten. 3. Meet de spanning op het aardingsysteem. Bedraagt deze meer dan 300 Volt, installeer dan meerdere aardpennen en voer de test opnieuw uit.